Bron: Lanno.be

Een balletje slaan met Nino?

Wijsheid begint met verwondering. En het mooie is: waar je ook kijkt,
gaat of staat, er is altijd wel iets om je over te verwonderen. Velox doet
een voorzet met deze ruime variatie aan fun facts.

Stijl achterover 

Een balletje slaan met Nino?

Bron: Lanno.be

Veel Velox-collega’s en klanten slaan geregeld een balletje op de golfbaan. Zo hebben Paul en Nino dit jaar heel veel golfafspraken gehad met klanten en collega’s. Wat je noemt: het nuttige met het aangename verenigen. Wie golf wil spelen met een officiële golfbal, heeft een bal nodig met 336 kuiltjes, een diameter van 4,27 centimeter en een gewicht van 46 gram. De kuiltjes zijn nodig om de luchtweerstand te verlagen. Dat maakt het mogelijk om een golfbal meer dan 330 meter ver te slaan. Er zijn uiteraard ook andere golfballen gemaakt. De bal met het grootste aantal kuiltjes had er maar liefst 1070 (414 grotere in vier afmetingen en 656 piepkleine). Alle golfballen, op één uitzondering met 333 kuiltjes na, hebben een even aantal kuiltjes. De kuiltjes dienen zo symmetrisch mogelijk op de bal te zijn aangebracht.

Weet jij hoeveel kuiltjes een golfbal telt?

Werken in de bouw is geld verdienen in een dynamische en uitdagende sector. Geef jij je salaris makkelijk uit? Onderzoekers hebben ontdekt dat als er vieze bankbiljetten in onze portemonnee zitten, we die veel sneller uitgeven dan schone biljetten. Dat heeft alles te maken met onze associaties. We zien versleten, vieze bankbiljetten als gebruikt en besmet, terwijl schone bankbiljetten ons het trotse gevoel geven dat we in het bezit zijn van iets moois wat we in aanwezigheid van anderen kunnen uitgeven. Het heeft er trouwens ook mee te maken dat we niet graag iets aanraken wat al door zo veel mensen is aangeraakt. Het is anders wanneer we weten dat mensen naar ons kijken, want dan zullen we eerder de schone bankbiljetten uitgeven en de vieze laten zitten. Zo heeft geld dus niet alleen een economisch, maar ook een sociale waarde. Het heeft dus ook dezelfde eigenschappen als de producten die we ermee kopen. We zijn benieuwd welke psychologische processen er opspelen wanneer we digitaal betalen.

Weet jij waarom we Vies briefgeld sneller uitgeven dan schone?

Bij Velox vieren we graag de verjaardagen van onze collega’s en het hele team zingt dan uit volle borst mee. Het waren twee Amerikaanse zussen, Mildred en Patty Smith Hill, die de melodie van ‘Happy Birthday’ verzonnen, het overbekende verjaardagsdeuntje dat in 1893 voor het eerst werd uitgebracht. Sindsdien is het wijsje publiek bezit dat op menig feestje wordt ingezet. En dat mag ook, maar als je de melodie in de media of voor commerciële doeleinden gebruikt, liggen de zaken anders. De familie Hill kreeg het copyright in 1935 in handen (en verkocht het daarna aan Warner.). Normaal gesproken hadden de auteursrechten op het liedje in 1991 moeten vervallen, maar in de laatste kwarteeuw werd het steeds verlengd, waardoor de rechten nog lopen tot (minstens) 2030. Dat is niet verwonderlijk als je weet dat het melodietje jaarlijks twee miljoen dollar aan royalty’s oplevert.

Weet jij hoe lang het nog geld kost om ‘Happy birthday’ te zingen?

Sta jij wel eens in de file naar je werk? In Nederland zijn files dagelijks een veelbesproken onderwerp. Elk halfuur is er een update op notabene elk radiostation. Met behulp van diverse apps ben je realtime op de hoogte. En als het moet, berekent Google Maps supersnel een alternatieve, zo niet kortere route. Maar zeg nou zelf, hoe lang sta je daadwerkelijk stil? Tien minuten? Vijfentwintig minuten? Een uur? Het is in elk geval niks vergeleken bij de langste file ooit. Die ontstond op 14 augustus 2010 op een snelweg tussen Peking en Mongolië, door een combinatie van wegwerkzaamheden en een enorme hoeveelheid vrachtverkeer. De file duurde maar liefst elf dagen voort en vormde daarmee officieel een wereldrecord. Veel chauffeurs moesten vijf van die elf dagen in hun auto doorbrengen en haalden een gemiddelde snelheid van 1 kilometer per dag. Lokale handelaars langs de snelweg profiteerden van de situatie en verkochten hun goederen tegen sterk verhoogde prijzen. Een fles water, die normaal 1 yuan kost, werd voor 10 yuan verkocht. De prijs van noedels verdrievoudigde en sommige verkopers waren zelfs zo slim om mobiele winkels op fietsen te bouwen. Tegen eind augustus loste de file langzaam op, geholpen door meer dan 400 politieagenten die werden ingezet om het probleem op te lossen.

Weet jij hoe lang de langste
file ter wereld ooit was?

Werken in de bouw betekent soms ook: werken in minder gunstige weersomstandigheden. Klaag jij wel eens over regen? België en Nederland zijn regenlanden en we klagen er het hele jaar over. Het regent dan ook gemiddeld op 199 dagen per jaar. Maar het regent dan uiteraard niet de hele dag. Een neerslagdag is een dag waarop er ten minste 0,1 mm neerslag valt, en zo kom je heel snel aan veel neerslagdagen. Als we naar de officiële statistieken van het Nederlandse KNMI kijken om te zien hoeveel het echt regent, dan blijkt dat het gemiddeld 7,5 procent van de tijd regent of sneeuwt. Dat betekent dat het 92,5 procent van de tijd droog is. De meeste neerslag valt (gemiddeld) in de winter, de minste in de zomer. Een uitschieter naar boven is november en naar beneden augustus. Het regent dus minder vaak dan we denken.

Weet jij hoeveel procent van de tijd het regent?

De prijzen van materialen in de bouw rijzen de pan uit. De ene prijsverhoging na de andere vliegt je om de oren. We kijken er al bijna niet meer van op. Maar materiaalprijzen in de bouw vallen in het niet als je dit materiaal erbij pakt: antimaterie, de duurste stof ter wereld. De productiekosten om dit materiaal te maken worden geschat op 50 miljard euro per gram, al wordt verwacht dat de kostprijs zal zakken tot 3,5 miljard euro per gram. Het gaat om antiwaterstof, het antimaterie-equivalent van waterstof. Andere anti-elementen zouden nog duurder zijn. Sinds 2013 zijn maar kleine hoeveelheden antiwaterstofatomen geproduceerd en alleen voor onderzoeksdoeleinden. De stof is overigens niet te koop. De hoge prijs heeft voornamelijk te maken met het feit dat antimaterie niet in de natuur voorkomt en dus moet worden geproduceerd. En dat proces kost ontzettend veel geld.

Weet jij wat 
het duurste materiaal ter wereld is?

Wijsheid begint met verwondering. 
En het mooie is: waar je ook kijkt, gaat of staat, er is altijd wel iets om je over te verwonderen. Velox doet een voorzet met deze ruime variatie aan fun facts.

Stijl achter-over